Jens Nordin: ”Är jag avslappnad och har kul brukar åhörarna bli väldigt nöjda.”

Jens Nordin på rekryterings- och coachningsföretaget Emperator arbetar som föreläsare och utbildare inom chefsledarskap och agerar dessutom mentor till chefer på olika nivåer. Genom åren har Jens tillgodogjort sig en massiv erfarenhet och en bred kompetens inom media och utbildning. Med ett förflutet inom kampsporten skriver han även i Fighter Magazine med fokus på mental träning.

Hur ofta håller du själv presentationer och hur ser den typiska kommunikationssituationen ut?
Jag håller presentationer minst en gång i veckan och det varierar lite i åhörarantal, syfte och ämne. Normalläget brukar vara 10–20 personer men ibland är det över 100, beroende på om det är en utbildning eller föreläsning. Tricket ligger i att anpassa presentationen för antalet åhörare. Ju fler de är desto sämre ser de som sitter längst bak.

Vilken typ av talare är du själv? Tycker du om att stå i rampljuset och hålla låda?
Hade jag fått välja hade jag varit sångare i ett rockband och åkt på världsturné med skrikande fans. Tyvärr är jag inte musikalisk. Därför är föreläsningar och utbildningar perfekta eftersom jag då har publik som betalar för att lyssna på mig. Är jag avslappnad och har kul brukar åhörarna bli väldigt nöjda.

Använder du PowerPoint? Motivera ditt val!
Jag använder PowerPoint för det mesta. Eftersom det är standarden går det alltid att ha en backup på ett USB-minne om min egen dator havererar.

Nämn tre saker som utmärker en lyckad presentation.
Förberedelser, kompetens och att den är ”njutbar”.

Vilka råd vill du ge till dem som planerar en presentation baserad på PowerPoint?

• Tänk på att det finns ett före och ett efter i anslutning till presentationen! Många ovana presentatörer glömmer det och fokuserar enbart på själva presentationen.
• Slumpen gynnar den förberedde. Ha alla slides utskrivna, ett USB eller liknande med presentationen på ifall datorn går sönder eller en extra lampa till projektorn. Man ska vara så välpreparerad att det går att köra vidare, även om allt rasar när presentationen väl har börjat. Är du förberedd kan du bara rocka hårt och låta publiken och dig själv njuta av ett härligt, inspirerande framträdande.
• Glöm inte att PowerPoint är ett stöd till det du säger. Skriver du allt behöver du inte prata. Bäst är alltså att ha stödord eller korta meningar som du ger liv till.
• Och ett sista tips; om du är ovan och nervös kan det vara bra att tänka på att dela ut handouts efter föreläsningen så riskerar du inte att få frågor om sådant som kommer senare i föreläsningen samt att de har 100 % fokus på vad du har att förmedla istället för att läsa dokumentet, missa vad du sagt och fråga om sådant du redan tagit upp.

Vilka är dina favorittalare?
Winston Churchill

Ditt bästa eller värsta talarminne?
Bästa och värsta minnet är när jag talade om förändringshantering och ledarskap för en stor grupp potentiella uppdragsgivare från olika företagsledningar. Alla idéer är inte lika roliga i verkligheten som de är på pappret. Jag hade, dagen till ära, klätt mig i ett mörkblått underställ med ett ”S” på bröstet, röda kortkallingar ovanpå och ett par röda fotbollsstrumpor med hål i som fotbeklädnad. Som mantel hade jag ett gammalt urtvättat rött lakan. Min poäng skulle vara att vi ofta bryr oss om fel detaljer när vi ska göra något – typ så att uppgiften försvinner för oss eftersom vi ska ha rätt stil när vi genomför den.

Först skrattade åhörarna, sedan blev det helt knäpptyst eftersom jag låtsades som ingenting … men efter fem minuter av kompakt tystnad var jag säker på att min sista stund som föreläsare var kommen eftersom jag fortfarande kunde stirra ut över 30 fågelholkar och fiskmunnar. Jag kom inte på något bättre än att harkla mig tydligt och då vaknade de till liv och började anteckna frenetiskt. Skönt!

Allt slutade med en rejäl applåd, flera kontrakt och oräkneliga komplimanger om mitt klädval. Nu går jag mer sällan omkring som en vanlig man.

tabs-top

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>