David Philips: ”PowerPoint ska förstärka eller förtydliga, inte förvirra.”

David Philips är  en av Sveriges främsta föreläsare och utbildare inom presentationsteknik  och PowerPoint-användning. Med ett brinnande intresse för hjärnans funktion och utformning har han utbildat, föreläst och coachat inom presentationsteknik i snart 12 år.

Presentationsteknik.com
Davids blogg om presentationsteknik

Hur ofta håller du själv presentationer och hur ser den typiska kommunikationssituationen ut?
Flera gånger, varje vecka. Typisk situation är 10–400 personer framför mig.

Vilken typ av talare är du själv?
Alltid max engagerad och strukturerad. Noggrann är jag när jag ska hålla tal och varje ord ska hamna rätt. Improvisation är ett resultat av de andra tre faktorerna och där hamnar jag i bland när det behövs.

Använder du PowerPoint? Motivera ditt val!
Absolut. Rätt använt är PowerPoint ett lysande hjälpmedel. Men det ska i så fall förstärka eller förtydliga, inte förvirra.

Nämn tre saker som utmärker en lyckad presentation.
Struktur, känsla och kontroll.

Vilka råd vill du ge till dem som planerar en presentation baserad på PowerPoint?
Bygg en analog PowerPoint först vilket innebär att du börjar med att rita den på papper och sen bygger den i PowerPoint. Din kreativa process kommer att må mycket bättre och du kommer att spara tid. Betrakta därefter inte PowerPoint som din presentation, utan snarare som ditt hjälpmedel under utvalda delar av din presentation.

Vilka är dina favorittalare?
Winston Churchill och Eddie Izzard.

Ditt bästa eller värsta talarminne?
När jag 4 minuter före start påminns om att den 2 timmar långa föreläsningen inte skulle genomföras på mitt förberedda språk svenska, utan på engelska. Som tur var har jag knappt någon text i min PowerPoint och snabbt som en iller var drygt 120 slides översatta och klara i tid för start. Det bäddade för ett bra anslag om inte annat!

tabs-top

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>