Daniel Erkstam: ”Prezi är överlägset när man vill visa sammanhang”

Tidigare var Apple Keynote PPt-utmanaren som alla talade om, men nu surras det istället om Prezi. Det är ett ganska annorlunda program där man – enkelt beskrivet – skapar en stor informationskarta och zoomar in på detaljerna under föreläsningen.

Vi intervjuade en av Sveriges främsta Prezientusiaster: Daniel Erkstam – föreläsare och internetkonsult vars nisch är sociala medier för människor med funktionsnedsättningar samt webbtillgänglighet. (www.erkstam.se)

Vad tycker du är styrkan hos Prezi, jämfört med PPt och Keynote?

Det som är överlägset i Prezi är när man vill visa sammanhang. Först visar du detaljer om något varefter du zoomar ut och ser hur delarna ingår i ett större sammanhang. Sedan gillar jag även att man sveper runt mellan bilderna vilket ger en skön pekskärmskänsla à la iOS eller Android.

Integreringen av video är suverän! Jag vet för lite om Keynote för att säga hur bra man kan integrera videoklipp där, men i PPt är det värdelöst.

En sista stor fördel med Prezi är hur otroligt lättarbetat det är. Gränssnittet för att skapa presentationer är en studie i användarvänlighet. Jag vet inget annat program eller tjänst som har ett lika intiutivt gränssnitt.

I vilka situationer är Prezi mest användbar?
Föreläsningar är det jag använt det mest till. Visserligen blir mina Prezis nog obegripliga för den som inte hört min föreläsning. Men jag brukar lägga in fler videoklipp än jag hinner visa så att folk har möjlighet att fördjupa sig och se mer av något enskilt område eller ämne som jag tagit upp.

Det går säkert att även göra presentationer och e-learningmaterial som är självbärande och kan integreras på en webbplats men det är inget jag testat.

 

Tar det inte väldigt lång tid att göra talarstöd i Prezi?
Inte alls utan tvärtom. För två veckor gjorde jag en presentation av 18 bilder åt en vän som skulle föreläsa. Det tog fem minuter att importera bilderna jag fick från honom via mejl och lägga upp dem i en snygg presentation. I PPt/Keynote hade det inte gått lika fort.

Se resultatet här: http://prezi.com/o4wcy-okjgav/tonarsmorsa-top-blogger-moment/

 

Vilka funktioner efterlyser du i Prezi?
Det jag tycker funkar dåligt och skulle vilja se en förbättring av är hur man kan länka till webbplatser och sidor. Det går men det är svårt att få till (buggigt!). Dessutom vet jag inte hur man löser konflikten mellan en klickbar länk till annan webbplats eller sida och att ett klick i presentationen normalt zoomar in objektet man klickar på.

Jag skulle även tycka att det vore coolt om man i Ipad-versionen av Prezi kunde skapa och redigera presentationer. Nu går det bara att visa dem på en iPad.

 

Vilka är dina favoritpresentationer i Prezi?
Den här fick jag tips om från min vän Martin Garlov (@garlov på Twitter). Den skiljer sig från mängden!

http://prezi.com/13qfrsffgp0p/arbeta-med-sociala-medier-i-kyrkan/

De har använt tjänsten “Go Animate” (http://goanimate.com/ ) och integrerat videoklippen i en snygg Prezi.

Av dem jag själv gjort och är mest nöjd med är den här som jag gjorde som en Whiteboardtavla med post-it-lappar och ett typsnitt som ser handskrivet ut.

http://prezi.com/9lno02hz_wef/sociala-medier-en-introduktion/

 

Uppdatering

DANIEL ERKSTAM: ”Nu kom jag faktiskt på en sak att lägga till. Det är Prezin som jag översatt till svenska som ger en massa bra tips på vad man ska tänka på när man börjar skapa sina egna Prezis. Den kommer här.

PS Om man bläddrar fram några steg i presentationen (med “Nästa”-knappen under presentationen) innan man kan få välja språk. Då är det bara att klicka på den svenska och sedan bläddra vidare.”

tabs-top

4 Responsesto “Daniel Erkstam: ”Prezi är överlägset när man vill visa sammanhang””

 1. Endanubi43l says:

  http://www.boby.pl/kombajn-rolniczy
  Looking for a used or new car can be a difficult method if you do not know what you will be performing. By teaching yourself about automobile buying before you go to the dealer, you possibly can make points easier yourself. The following tips might help your next purchasing getaway be satisfying.

  Always bring a technician coupled when searching for a fresh car. Auto sellers are popular for promoting lemons and you do not wish to be their up coming patient. When you can not get a mechanic to consider cars with you, no less than be sure that you have him evaluate your closing choice before buying it.

  Know your boundaries. Prior to starting buying for your upcoming car or truck, determine what you can afford to shell out, and stick to it. Don’t overlook to feature interest in your estimations. You will probably spend about twenty percent as a down payment also, so be ready.

  Prior to attending a dealership, know what sort of motor vehicle you want. Analysis all of you options just before store shopping so that you can evaluate which works for your financial budget and family demands. Do your homework to find out how much you ought to be paying for any probable car.

  Before signing any commitment take time to read through every single range, for example the fine print. When there is anything at all outlined that you just do not recognize, will not indication till you receive an response that you just understand. Unsavory salesmen can make use of an agreement to put numerous service fees that had been not discussed.

  Should you keep the previous advice under consideration the very next time which you go looking for a vehicle, you will end up more likely to obtain a good offer. Investing in a car does not have to become a headache. Just use the guidelines with this article and you will get the auto you want in a great cost.

 2. RomanMug says:

  Get Beautiful Girls Wallpapers!
  New Beautiful Wallpapers every 40 minutes. Get it totally FREE!

  ONLY 16+ 😉

  Join to our community: https://goo.gl/3u6qg1

  Don’t loose time!

 3. ArnedjaOmisp says:

  Если вам внезапно потребовалась какие права нужны в оаэ для аренды авто , но вы не знаете где выгоднее всего заказать машину, то внимательно изучите сайт нашей компании.

  У нас вы сможете арендовать подходящий автомобиль из пяти десятков доступных вариантов. Нашим лучшим отличием от огромного числа конкурентов считаются наиболее низкие на местом рынке цены на аренду машин, причем указанное преимущество затрагивает не только дешевые «народные» марки машин, но и престижные транспортные средства премиум-класса. В нашем колл центре есть консультанты, что говорят на русском, а потому вам не стоит опасаться наличия языкового барьера.

  Арену машины можно заказать с помощью сайта, она будет ожидать вас в нужном месте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>