Totte Löfström: ”Jag brukar stå tyst en stund innan jag börjar föreläsningen”

Totte Löfström arbetar som retorikkonsult, krönikör och författare och håller retorikutbildningar för företag, organisationer och politiska partier. Tillsammans med kollegan  Lisa Aggeborn har Totte gett ut två titlar om retorik: Konsten att övertyga samt Ordet är ditt – vardagsretorik för alla.

Hur ofta håller du själv presentationer och hur ser den typiska kommunikationssituationen ut?
För min del är den typiska kommunikationssituationen att jag föreläser och utbildar i retorik. Detta gör jag i snitt ett par gånger i veckan och publiken varierar vilt mellan ett tiotal och upp till över hundra personer. Det vanligaste är dock runt ett tjugotal kursdeltagare.

Vilken typ av talare är du själv? Tycker du om att stå i rampljuset och hålla låda?
Det är alltid svårt att bedöma sig själv, men jag strävar efter att vara en engagerad, rolig och framförallt uppmärksam talare. Jag försöker alltid föra en dialog med publiken och uppmuntrar dem att ställa frågor och vara aktiva i föreläsningarna.

När det kommer till om jag tycker om att stå i rampljuset är svaret ja, men jag är också väldigt nervös och har fått jobba en hel del för att hantera det. Till slut har jag dock lärt mig några knep för att komma runt nervositeten, vilka har funkat bra för mig. Till exempel brukar jag alltid komma lite för tidigt till salen där föreläsningen ska hållas, ställa mig framför alla tomma stolar och känna in rummet. Jag brukar också, när publiken väl har satt sig, stå tyst en stund innan jag börjar föreläsningen, för att känna att jag har kontroll över situationen.

Använder du PowerPoint? Motivera ditt val!
Oftast använder jag inte PowerPoint, och anledningen till det är att vi ofta avråder från att förlita sig på teknik i högre grad. PP är ett jättebra redskap och hjälpmedel, men väldigt många använder det helt fel: som sin egen minneslapp, för att visa långa, långa textstycken och så vidare. Dessutom har teknik en tendens att krångla vid de allra sämsta tillfällena, så om du istället förbereder dig för att inte använda teknik så slipper du råka ut för detta. Självklart är det bästa att förbereda två olika föreläsningar/presentationer/tal, där den ena använder PP och den andra inte gör det, men jag tycker att man nog bör gå en ordentlig kurs i PowerPoint innan, så att man vet vad man sysslar med. Annars riskerar hjälpmedlet att bli ett stjälpmedel.

Nämn tre saker som utmärker en lyckad presentation.
Engagemang, kunskap och trovärdighet. Utöver detta är det också viktigt att man kan känna av publiken och anpassa sig efter hur den reagerar på det du säger.

Vilka råd vill du ge till dem som planerar en presentation baserad på PowerPoint?
1. Gå en utbildning i hur man använder PowerPoint. Jag erbjuder inte sådana, men det finns många skickliga föreläsare som gör det.

2. Om du inte har tid att gå en kurs; tänk minimalistiskt. Ibland kan en enda PowerPointbild räcka för en hel föreläsning. Det är som ordspråket: en PP-bild säger mer än 1000 PP-bilder.

3. Använd för guds skull inte PowerPointpresentationen som minneslapp. Ha med ordentliga anteckningar istället, och se till att kunna ditt anförande. Det värsta som finns är föreläsare/talare som står vända mot sin PowerPoint 95 % av föreläsningen/talet, för att de inte minns vad de ska säga.

Vilka är dina favorittalare?
Jag är ett stort fan av Lunds universitets retorikprofessor Anders Sigrell. Tyvärr finns det inte så många filmklipp med honom att länka till, men om man får chansen att se honom live bör man verkligen göra det.

I övrigt gillar jag Gudrun Schyman och Göran Hägglund som talare. De är båda väldigt skickliga, men samtidigt väldigt olika. Schyman är expert på att känna in publiken och anpassa sig efter den, medan Hägglund är fantastisk på att använda sig av humor och sarkasm som grepp i sina tal.

http://www.youtube.com/watch?v=uDNZKOsB3Bc (Schyman)

http://www.youtube.com/watch?v=hhh27DiqFig (Hägglund)

Ditt bästa eller värsta talarminne?
Det finns många bra och några dåliga minnen, så det är lite svårt att välja. Men det både bästa och värsta är nog den första föreläsningen jag höll. Genom hela föreläsningen var jag så nervös att jag höll på att ramla ihop uppe på scenen, och jag var helt övertygad om att jag hade sumpat alla chanser att få arbeta med den kunden igen, eller ens använda dem som referens. Men när föreläsningen var slut visade det sig att de var jättepositiva och verkligen hade uppskattat föreläsningen. Att jag var dödsnervös hela tiden var ingenting som märktes på mig, fick jag veta av min kollega efteråt. Och sedan dess har vi arrangerat flera föreläsningar och kurser för den kunden.

tabs-top

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>