Martin Wande: ”Jag går på magkänsla, omtanke och intuition.”

Martin_Wande_Portratt

Martin Wande, uppfinnare och illustratör, gjorde succédebut i tv när han presenterade sin korv med trekantsprofil – TreKorv – i TV4-programmet Uppfinnarna.  En annan uppfinning är den elastiska bitshållaren Gearfix. Till ”vardags” jobbar Martin med förklarande grafik och informationsdesign.

Hur ofta håller du presentationer?
Nästan aldrig. Däremot var jag med i ett affärsnätverk (BNI) under flera år där jag varje vecka presenterade mitt företag och ofta höll kortare föredrag. En mycket bra skola där jag regelbundet fick chansen att pröva mig fram och utvecklas.

Vilken typ av talare är du själv? Tycker du om att stå i rampljuset och hålla låda?
Jag är som en apa, otroligt glömsk. Man brukar säga att alla känner apan och apan känner ingen och sån är jag. Att stå på scen är inte min favoritplats. Men jag är samtidigt inte särskilt generad av mig då jag så lätt glömmer vem jag ev. ska skämmas inför.

Använder du PowerPoint? Motivera ditt val!
Jag är professionell grafisk designer och avskyr PowerPoint. Behövs en digital presentation skapar jag en PDF med något av mina designprogram istället.

Nämn tre saker som du tycker utmärker en lyckad presentation.
Ingen jäkla aning. Jag går på magkänsla, omtanke och intuition. Om du vill ha ett råd, tänk noga igenom vad din publik har glädje av att veta och ta bort allt annat. Skulle din presentation bli väldigt kort – bra! Fyll inte på den med en massa onödig skit.

Vilka råd vill du ge till dem som planerar en presentation baserad på PowerPoint?

  • Prova att ha ett ord per slide och inga bilder. Ingen kommer ändå komma ihåg mer än ett ord per slide så varför göra sig besväret.
  • Öva in presentationen och ha fusklappar i vykortsformat med stor text att bläddra emellan ifall du har svårt att komma ihåg. Inte fladdriga A4-ark.

Vilka är dina favorittalare?
De passionerade.

Hur la du upp presentationen inför TV-framträdandet i Uppfinnarna?
Hela presentationen infann sig omedelbart i mitt huvud. Jag var ju väldigt bekant med min produkt och visste instinktivt vad som behövde förmedlas. Det krävdes bara lite finslipning av detaljerna och jag pepprade pitchen med klämmiga fraser som t ex -”Det är klart som korvspad!”. Jag använde mig av upprepningar för att få de viktiga att fastna.

Eftersom det var ett TV-program och jag var väl medveten om att en korv nog inte hade så bra chanser i en uppfinnartävling krämade jag på maximalt. Presentationen var tvungen att vara underhållande; det är ju roligare så.

Ditt värsta talarminne?
Som student i Eskilstuna. En klasskamrat och jag gick en innovatörskurs och hade presentation inför ett expertråd. Vår tilldelade expert utbrast i ett okontrollerat skrattanfall. Mellan andetagen skrek hon -”Det kommer aldrig funka!” flera gånger. Vi blev tvungna att avbryta och fråga vad hon menade men fick inget övertygande svar. Så vi fortsatte vår presentation. Visserligen gick vi inte så långt med vår idé. Men det berodde mest på att det fanns så många framgångsrika konkurrenter.

tabs-top

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>