Prezibloggare ger råd om de vanligaste nybörjarfelen för talare

På Prezis blogg Zoom into Prezi publicerades nyligen en utmärkt artikel som sammanfattar de tio vanligaste misstagen som nybörjare gör när de ställer sig på talarpodiet.

Den som följt det jag skriver om presentationsverktyg vet att Prezi inte är min favorit. Det var väldigt spännande när det kom och introducerade sitt ”visa delarna i helheten”-koncept. Men dessvärre tycker jag att varken grundkonceptet eller verktygets utveckling har uppfyllt förväntningarna. Värst av allt är att Prezi ger vissa betraktare — däribland undertecknad – en viss känsla av sjösjuka när bilden zoomas in och ut, vrids och sveper.

Men hur som helst: artikeln 10 most common rookie mistakes in public speaking (där rookie alltså betyder ’nybörjare’) är en utmärkt sammanställning av sånt som den ovane talaren bör vara observant på. De punkter jag tycker att osäkra talare ska ta itu med först är följande:

  • 2. Speaking with low energy. Fokusera inte på hur du själv känner dig, utan var entusiastisk över ditt ämne och att dina åhörare nu ska få ta del av detta underbara. Var helt enkelt energisk som attan och ge omvärlden ditt soligaste leende.
  • 9. Presenting to much material. Förbered inte mer st0ff än vad du kan framföra på två tredjedelar av den utsatta tiden. Tid har en märklig förmåga att rinna ut mellan golvplankorna på podiet. Du blir mäkta populär bland både åhörare och arrangörer om just du är den talare om INTE drar över.
  • 10. Rushing. Hör ihop intimt med det föregående. Om du vet att allt måste tajmas perfekt för att du ska hinna igenom din föreläsning kommer du att göra det svårt för dig själv. Se till att du har marginaler och kan ta små pauser när du står där framme.
nervous

Nervösa talare blir ofta självupptagna talare. Känslan av obehag blir viktigare än både ämne och deltagare. Ett bra motdrag är att följa råden i punkt 8 i Terry Gaults bloggpost (8. Taking oneself way too seriously).

Fler texter av artikelförfattaren Terry Gault kan man läsa på bloggen SpeakFearlessly.net.

 

tabs-top

No Responsesto “Prezibloggare ger råd om de vanligaste nybörjarfelen för talare”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sommarläxa för presentationsintresserade från Prezi | TALARTIPS – tips, fakta, nyheter och intervjuer om presentationsteknik, retorik, PowerPoint & infodesign - [...] – om vilket jag som sagt har mina dubier – bjuder på en lång och härlig lista med länkar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>